Kursinformation Fallskydd med räddning
Enligt statistiken står fallolyckor för ungefär en tredjedel av arbetsplatsolyckorna, vilket innebär att det är den absolut vanligaste olyckstypen. Fallolyckor är den typ av olyckor som leder till de flesta allvarliga arbetsplatsolyckorna och de flesta olyckorna med dödlig utgång. Man kan välja att göra utbildningen endast för fallskydd eller så kan man välja att bygga på med räddning.
Alla som utför arbeten på 2 meters höjd eller högre skall skyddas av fallskydd. I första hand kollektiva ex räcken i rätt höjd. Vid vissa arbeten där kollektivt fallskydd inte finns så måste man använda sig av fallskyddssele.
Målgrupp
Arbetsmiljölagstiftningen kräver att alla som utför arbeten på 2 meters höjd eller högre och där risk för fall finns ska ha en utbildning i fallskydd. Detta kan vara ställningsarbetare, takarbetare, snöskottare, eller byggnadsarbetare. Denna fallskyddsutbildning lämpar sig även till arbetsledare och chefer för att öka förståelsen om riskerna med arbete på höjd.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Kursinnehåll
När man arbetar i en miljö där det föreligger risk för fall måste det finnas en räddningsplan och praktiska rutiner för hur denna räddning ska ske. Kursinnehåll dag 1 vilken genomförs 2h Online:
- Lagar och föreskrifter för arbete i fallriskmiljöer
- Daglig tillsyn och årlig besiktning
- Risker, riskanalys och räddningsplan
- Principer för användande av fallskydd
- Arbetsberedning och riskanalys
- Användning av fasta fallskyddssystem
- Användning av mobila fallskyddssystem
Vid tillval Räddning gör vi praktiska övningar utomhus från en bomlift i c:a 2h, dag 2:
- Genomföra praktiska övningar hur man använder personlig skyddsutrustning.
- Räddning av nödställd
Kursintyg
Efter avslutad utbildning och teoretiskt slutprov utfärdas utbildningsintyg. Utbildningen följer Arbetsmiljöverkets föreskrifter och EU-direktivet.
Mål
Syftet med denna fallskyddsutbildning är att du ska få med dig grundprinciperna och kunskap om vilken sorts utrustning som krävs för olika typer av arbete. Och för dig som väljer att lägga till räddning är syftet också att du ska kunna hjälpa en nödställd.
Om Fallskydd teori E-learning/online före räddningsutbildning
Teoriutbildningen ger kunskap om hur man arbetar mer effektivt och säkert på hög höjd. Man lär sig även om att arbeta tryggt under räddning eller annat nödläge som kommer upp.
I kursen går man genom principerna för personlig fallskyddsutrustning och vilken utrustning som krävs för olika typer av arbete. Arbetsgivaren är skyldig att hålla med utrustning och utbildning så att arbetstagaren kan jobba säkert och undvika fallolyckor.
Arbetsmiljöverket kräver fallskyddsutbildning till den personal som ska arbeta över två meter där det inte finns skyddsräcken. t ex på tak, ställning eller i liftar. Kursen går igenom hur man ska jobba med personligt fallskydd så att maximal skyddseffekt ska uppnås. Kursen följer alla riktlinjer som krävs enligt lagen och ges via ett online utbildningssystem.
Anmärkningar
Sanktionsavgift = 721 kr/anställd. Arbetsmiljölagen kapitel 3 §2: Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Kort sagt, även om det inte finns en sanktion för att man inte följt en paragraf i en AFS så kan man hitta en paragraf i AML som ger sanktionsavgift. Man kan säga att dom flesta utbildningar är kopplade till lagar. Uppdatering och utbildning rekommenderas var 5:e år.
Bokning
Pris gäller per person, om inget annat anges
Utbildningsform: Online lärarledd med TEAMs videoplattform + Klassrum På plats
Antal deltagare: 30
Pris: från 2 495 kr
Engelska på offert
Utbildare: Björn Rasmussen
Datum
Dag 1: 30/8 Online lärarledd
Dag 2: 31/8 Klassrum Ramirent Sollentuna, Stockholm
Dag 1: 23/10 Online lärarledd
Dag 2: 25/10 Klassrum Ramirent Sollentuna, Stockholm
Prisinformation:
Om man gått utbildningen tidigare kan man uppdatera med endast Online lärarledd, dag 1, pris: 2 495 kr
Med Räddning enligt 2 dagar ovan, pris: 2 995 kr
Vad händer efter att jag bokat min utbildning?
- Du får direkt en bekräftelse på din bokning via e-post
- Du får Kvitto och orderbekräftelse efter genomförd betalning via e-post
- Du får en egen Kontoöversikt på denna hemsida där du kan hantera din beställning, betalning och kontaktuppgifter
- Du får en kontaktperson hos Utbildar SE som du kan ställa frågor till
- Du får ett mail av vår utbildare med detaljerad information i god tid innan utbildningen äger rum
Har du allmänna frågor kring just denna utbildning kan du använda frågeformuläret på denna produktsida, så hamnar ditt ärende direkt hos rätt person hos oss.
Vi från Utbildar SE hälsar dig varmt välkommen till våra tjänster!
Intervik –
Jag fick med mig bra grundprinciperna och kunskap om vilken sorts utrustning som krävs för olika typer av arbete. Den praktiska genomgången på plats var väldigt givande.